Pemuda dipuji kerana ajar anak tidak merendahkan pekerjaan seorang pemungut sampah

Wanita dipuji kerana ajar anak tidak merendahkan pekerjaan seorang pemungut sampah

Pemuda dipuji kerana ajar anak tidak merendahkan pekerjaan seorang pemungut sampahSetiap kanak-kanak pasti sudah dididik untuk menjadi orang yang berguna dan terbaik bila besar nanti. Oleh itu, ramai yang meluahkan hasrat mereka untuk menjadi seperti yang mereka lihat. Suasana disekeliling juga sangat mempengaruhi minda mereka untuk lebih peka dan faham akan situasi.

Baru-baru ini, tular sebuah video di TikTok memaparkan seorang wanita berkongsi perangai si anak yang suka melihat lori sampah telah mencuri tumpuan ramai.

Teruja setiap kali nampak lori sampah datang kawasan rumah

Menerusi video tersebut, wanita itu berkongsi anak lelakinya yang terlalu minat melihat lori sampah serta pekerjaan tersebut.

Wanita dipuji kerana ajar anak tidak merendahkan pekerjaan seorang pemungut sampah

Menurutnya, ia adalah satu kerja yang baik kerana menjaga alam sekitar. Malah, difahamkan setiap kali dia terjumpa dengan pekerja tersebut, dia akan mengucapkan terima kasih dan meluah untuk menjadi seperti mereka apabila sudah dewasa nanti.

@ejahrahimDia kata “kerja angkat sampah baik. Kasih sayang.” Terima kasih ‘abang lori sampah’ melayan kerenah anak kami. ❤️✨♬ It’ll Be Okay – Rachel Grae


“Didikan mak ayahnya sangat hebat, semoga menjadi anak yang soleh solehah ya” – Netizen

Dalam pada itu, tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut memberikan respon yang positif terhadap video itu. Ketika artikel ini ditulis, video berkenaan telah meraih 1.3M views, 207.9K likes dan 4,201 comments di TikTok.

BACA:

lesen DDNK digantung Suruhanjaya Sekuriti Malaysia? apa sebenarnya berlaku

9 khasiat Bunga cengkih yang ramai tak tahu, nombor 6 paling mujarab