Video kononnya kibar bendera ‘komunis’, polis arah henti sebar

Video kononnya kibar bendera 'komunis', polis arah henti sebar

Video kononnya kibar bendera ‘komunis’, polis arah henti sebar. Polis memberi amaran kepada orang ramai supaya berhenti menyebarkan video yang menyentuh sensitiviti agama dan perkauman serta boleh menimbulkan perpecahan dalam kalangan masyarakat.

Ia susulan rakaman video tular memaparkan sekumpulan orang berarak sambil bermain alat muzik dan mengibar bendera yang didakwa bendera komunis.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain, berkata siasatan mendapati, video berdurasi 1 minit 18 saat dimuat naik di aplikasi TikTok itu adalah video lama yang ditularkan semula.

Video kononnya kibar bendera 'komunis', polis arah henti sebar

Katanya, rakaman lama itu dipercayai berlaku di Jalan Raja Uda Butterworth, di sini, pada Disember 2019.

“Video berkenaan memaparkan perarakan oleh pertubuhan sukarelawan pada acara anjuran EXCO Pembangunan, Pelancongan, Warisan, Kebudayaan dan Kesenian negeri.

“Ia ditularkan semula pada 9 November lalu bertujuan menimbulkan kegusaran orang awam,” katanya menerusi kenyataan, di sini, hari ini.

Mohd Shuhaily berkata, individu yang ingkar dengan amaran polis itu boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Akta Hasutan 1948.

Difahamkan, kertas siasatan mengenai kejadian itu sudah dibuka.

BACA:

Penceramah Superman Hew sah ditahan polis susulan ceramah perkauman

Kumpulan Rock hanya dibayar RM50 seorang untuk persembahan

Ramai mula membanjiri pejabat Anwar, notis terpaksa ditampal