Tular seorang gadis mempunyai kekayaan bernilai RM68 Juta, umurnya mengejutkan netizen

Tular seorang gadis mempunyai kekayaan bernilai RM68 Juta, umurnya mengejutkan netizen

Tular seorang gadis mempunyai kekayaan bernilai RM68 Juta, umurnya mengejutkan netizen. IU. Nama yang tidak lagi perlu diperkenalkan kepada peminat dunia hiburan Korea Selatan.

Bukan sahaja cantik dan berbakat, IU atau nama sebenarnya, Lee Ji Eun boleh dianggap sebagai salah seorang selebriti muda paling berkerja keras sebagai seorang pelakon, duta produk dan tentunya sebagai seorang penyanyi serta pencipta lagu.

Disebabkan tidak putus-putus bekerja dalam industri hiburan di sana, IU telah memiliki pelbagai hak royalti daripada penulisan lagu untuk albumnya sendiri, untuk penyanyi lain dan juga hak royalti daripada sejumlah filem serta K-Drama lakonannya.

Tular seorang gadis mempunyai kekayaan bernilai RM68 Juta, umurnya mengejutkan netizen

Tidak hairanlah apabila IU pada tahun lalu telah memegang gelaran idola wanita K-Pop paling kaya sepanjang 2021 kerana mampu mengumpul aset hartanah yang mencecah nilai puluhan juta Won.

Menerusi program terbitan Mnet berjudul TMI News Show pada 31 Ogos semalam, ia telah membongkar kekayaan terbaru IU menerusi senarai ’10 Rumah Kedua Selebriti Terbaik”.

IU menjadi topik perbualan ramai warga maya apabila namanya berada di tempat kedua dalam senarai tersebut. Diam-diam ubi berisi ya!

Sehingga kini, IU dilaporkan memiliki sebuah studio peribadi bernilai kira-kira 4.6 bilion won (RM15,226,986) di Gwacheon, Gyeonggi-do dan sebuah apartmen di Cheongdam-dong yang kini mempunyai harga jualannya melebihi 13 bilion won (RM43,032,786) tunai; iaitu yang tertinggi di Korea Selatan.

Bukan itu sahaja, IU juga khabarnya mempunyai rumah kedua yang terletak di Yangpyeong. Ia merupakan sebuah vila countryside dua tingkat dengan keluasan 560 meter persegi.

Selebriti berparas wajah comel itu membeli tanah serta vila di kawasan tersebut bernilai kira-kira 2.2 bilion won. Tidak cukup dengan itu, dia juga membeli sebidang lagi tanah di sekeliling kawasan tanah sedia ada pada nilai 800 juta won.

Secara total, kos rumah keduanya ini sahaja adalah 3 bilion won (RM9,930,643).

Selain IU, ramai juga selebriti Korea lain yang membeli kediaman di Yangpyeong disebabkan lokasinya yang berdekatan dengan Seoul tetapi masih tenang landskapnya.

Dengan pemilikan studio peribadi, apartmen, vila dan aset tanah ini, IU dilaporkan mempunyai hartanah bernilai kira-kira 20.6 bilion won (RM68,185,889) buat masa ini.

BACA LAGI:
Sajat sound kumpulan ubi, “berani mati kau ni!”

Kenderaan mewah hilang di pusat servis

Tular rider dihina pelanggan kini pasrah digantung kerja rider