Tidak wajar banduan dapat layanan istimewa

Tidak wajar banduan dapat layanan istimewa

Tidak wajar banduan dapat layanan istimewa. Banduan tidak wajar diberikan layanan yang berbeza dan istimewa berdasarkan pangkat serta status sosialnya.

Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) menerusi hantaran di Facebooknya berkata, layanan berat sebelah terhadap banduan akan menjejaskan imej dan ketelusan Jabatan Penjara di mata rakyat.

“Banduan berhak mendapat perkhidmatan dan rawatan perubatan yang sewajarnya apabila perlu.

“Namun, tidak wajar jika banduan diberikan layanan perubatan istimewa berdasarkan pangkat dan status sosial,” kata kenytaan itu pada Selasa.

Pada Isnin, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengarahkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memberikan rawatan terbaik kepada Datuk Seri Najib Tun Razak selepas mengetahui keadaan kesihatan beliau yang ketika ini sedang menjalani hukuman di Penjara Kajang.

Tidak wajar banduan dapat layanan istimewa

Sebelum ini, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram ketika prosiding perbicaraan penyelewengan dana RM2.3 bilion milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dihadapi Najib di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memaklumkan bahawa Najib akan dirujuk ke Hospital Kajang.

Ia susulan ubat darah tinggi baharu yang diberikan kepadanya menyebabkan tekanan darah Ahli Parlimen Pekan itu dilaporkan berada pada tahap tinggi dan berbahaya.

Pegawai Khas Najib, Muhamad Mukhlis Maghribi turut menjelaskan, doktor menemui beberapa ulser baharu dalam perut bekas Perdana Menteri itu berdasarkan ujian yang dijalankan pada Sabtu.

BACA:

53 kali kahwin, lelaki 63 tahun ini mahu cari kebahagiaan

Ini 62 lokasi di Klang yang berisiko alami banjir

Cuti bersalin dapat gaji penuh sampai 5 bulan, warganet ‘jealous’ dengan Dr Amalina