Tahanan wanita sebak diberi peluang tatap jenazah anak bongsu kali terakhir

Tahanan wanita sebak diberi peluang tatap jenazah anak bongsu kali terakhir

Tahanan wanita sebak diberi peluang tatap jenazah anak bongsu kali terakhir. Luluh hati seorang tahanan wanita yang menangis, apabila diberi peluang menatap wajah anak bongsunya buat kali terakhir, sebelum jenazah kanak-kanak lelaki itu yang korban penderaan dikafankan hari ini.

Wanita berusia 39 tahun yang masih berada dalam tahanan Penjara Simpang Renggam, Kluang itu, diberi peluang kira-kira lima minit melihat jenazah anaknya selepas selesai dimandi dan dikafankan di Jabatan Perubatan Forensik, Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini.

Wanita yang memakai pakaian tahanan berwarna ungu itu, dilihat menangis sebaik keluar menuju ke van sambil diiringi dua pegawai penjara.

Difahamkan, ibu kepada 11 anak itu, hanya diberitahu mengenai kejadian malang menimpa anaknya itu sebaik tiba di bilik mayat kerana wadar ingin mengawal emosi ibu terbabit sepanjang dalam perjalanan dari penjara.

Datuk saudara kepada kanak-kanak itu, Ruslan Ahmad, 47, melahirkan rasa terkilan mengenangkan nasib malang menimpa kanak-kanak itu.

Tahanan wanita sebak diberi peluang tatap jenazah anak bongsu kali terakhir

Katanya, dia tidak menyalahkan ibu kepada cucu saudaranya itu, tetapi terkilan kerana kanak-kanak terbabit tidak diserahkan semula kepadanya atau Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) apabila wanita itu ditahan semula polis pada September lalu.

“Saya betul-betul terkilan. Kalau saya tahu perkara ini nak berlaku, memang saya ‘simpan’ dia, tak mahu serah pada ibunya. Ketika itu, saya diberitahu ibu arwah sudah pulih, sudah dilepaskan (daripada tahanan) dan dia mohon nak jaga anak dia, saya dan JKM berbincang beri dia peluang.

“Sepanjang dalam jagaan ibunya selama sebulan, saya difahamkan keadaan arwah baik. Saya juga bertanya khabar hampir setiap hari dan mereka maklumkan arwah sihat dan semuanya ‘okay’.

“Tetapi, lama kelamaan saya gagal hubungi ibu arwah dan apabila saya dimaklumkan tentang kejadian menimpa arwah, saya baharu dapat tahu yang ibu arwah ditahan semula dan arwah dijaga kakaknya,” katanya yang ditemui ketika hadir menuntut jenazah kanak-kanak yang dipanggil Lokman itu di HSI, hari ini.

Ruslan yang juga bapa saudara kepada bapa kanak-kanak itu adalah individu yang diberikan hak penjagaan sementara oleh JKM sejak kedua ibu bapa kanak-kanak itu ditahan dan dimasukkan ke dalam penjara akibat kes dadah.

Bapa kanak-kanak yang berusia 40-an itu juga kini berada dalam tahanan Penjara Sungai Udang, Melaka.

Ruslan yang turut menjaga seorang lagi adik-beradik arwah, berkata dia reda dengan kejadian menimpa cucu saudaranya itu dan akan menyelesaikan amanah dan tanggungjawab diberikan sehingga ke proses pengebumian.

“Saya pernah menjaga arwah selama sebulan ketika dia baharu lahir sebelum JKM menjaganya selama tiga tahun. Kemudian saya diberi hak penjagaan lagi selama sebulan sebelum diserahkan kepada ibu arwah.

“Jadi pada saya, biarlah saya yang menguruskan jenazah Lokman kerana saya menyayanginya sejak masih bayi lagi. Saya reda, perkara pun dah berlaku,” katanya yang membawa pulang jenazah ke Labis, Segamat untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Gatom.

Ruslan turut berharap siasatan polis terhadap insiden yang meragut nyawa cucu saudaranya itu dijalankan seadil-adilnya dan mereka yang terlibat dikenakan hukuman setimpal sebagai pengajaran.

Kelmarin, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun dilaporkan meninggal dunia selepas tiga hari dirujuk ke HSI akibat pengsan di rumahnya dekat Senggarang, Batu Pahat.

Siasatan awal polis mendapati kematian kanak-kanak itu adalah dipercayai akibat didera dengan terdapat pelbagai kesan kecederaan baharu dan lama di seluruh tubuh badannya.

Antara kecederaan yang dapat dilihat adalah kesan dicucuh api atau benda panas di seluruh badan mangsa, termasuk di kemaluan dan digigit di telinga.

Lima suspek ditahan polis termasuk kakak mangsa dan suami serta tiga rakan kepada wanita berkenaan, untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

BACA:

Umur baru 22 tahun, pemuda ini mampu beli BMW ‘cash’

Kerani jadi mangsa scammer, rugi RM1 juta

Habis tersembul aset, netizen terkejut tengok pakaian anak-anak Kak KM dalam Majlis Anniversary