Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Labuan kini kritikal, sistem kesihatan hampir lumpuh

Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Labuan kini kritikal, sistem kesihatan hampir lumpuh

Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Labuan dalam kedudukan kritikal selepas merekodkan peningkatan kes harian baharu melebihi kapasiti maksimum hospital di situ.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata, purata jumlah kes baharu harian selama tujuh hari masih tinggi iaitu 6,539 kes, berbanding nilai ambang Pelan Pemulihan Negara (PPN) iaitu, kurang daripada 4,000 kes sehari atau 12.2 kes baharu harian bagi setiap 100,000 penduduk.

Selain itu, Melaka, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Sarawak dan Pahang, juga mencatat bilangan kes melebihi nilai ambang bagi setiap 100,000 penduduk.

Selangor, Negeri Sembilan serta Kuala Lumpur dan Labuan mencatat lebih 38 kes baharu harian bagi setiap 100,000 penduduk, sekali gus sistem kesihatan di situ berisiko lumpuh, katanya.

Katanya, kes harian baharu dilaporkan tidak menunjukkan tanda-tanda pengurangan, malah kes meningkat secara purata 2.6% selama tujuh hari kebelakangan ini.

“Jika situasi sama berterusan, sistem kesihatan di negeri lain di seluruh negara juga akan berdepan situasi sama. Justeru, pihak kementerian mengambil langkah segera bertujuan meningkatkan kapasiti merawat Covid-19 di lapangan.

“Antara langkah berkenaan adalah Hospital Ampang, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia, ditukar kepada ‘Full Covid-19 Hospital’”, katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Katanya, langkah lain berkaitan adalah meningkatkan kapasiti Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Selayang dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) untuk dijadikan pusat rawatan pesakit kategori 4 dan 5; memindahkan pesakit bukan Covid-19 ke hospital swasta terutamanya sekitar HKL dan HTAR melalui mekanisme penyumberan luar; dan mempertimbang menukar status Hospital Shah Alam bagi merawat kes Covid-19.

COMMENTS