Saja-saja buat semakan, sekali ada RM12,000 wang tak dituntut atas namanya

Saja-saja buat semakan, sekali ada RM12,000 wang tak dituntut atas namanya

Saja-saja buat semakan, sekali ada RM12,000 wang tak dituntut atas namanya. Seorang pengunjung terkejut dimaklumkan memiliki wang yang tidak dituntut berjumlah RM12,000 hasil pemeriksaannya di kaunter Wang Tak Dituntut (WTD) yang disediakan sempena program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, di sini.

Menurut Ketua Unit WTD Jabatan Akauntan Negara Kelantan, Nur Anis Sahibudin, senario itu antara ‘kisah’ menarik sepanjang dua hari kaunter berkenaan beroperasi sejak Jumaat.

“Setakat semalam, sudah 1,273 orang datang membuat pemeriksaan di kaunter ini. Rata-rata kelihatan terkejut kerana tidak tahu memiliki wang yang tidak dituntut.

“Kaunter pemeriksaan yang disediakan ini secara tidak langsung peluang serta kesedaran selain memudahkan pengunjung membuat pemeriksaan sekiranya mereka ada wang yang tidak dituntut, hanya beri kad pengenalan petugas akan membantu membuat pemeriksaan,” katanya

Seorang pengunjung Mohamad Amsyari Mohamad Suhaimi, 40, berkata beliau mengetahui mengenai wang yang tidak dituntut namun tiada masa untuk membuat pemeriksaan.

Saja-saja buat semakan, sekali ada RM12,000 wang tak dituntut atas namanya

“Saya periksa tadi ada wang tidak dituntut di dalam sebuah bank berjumlah lebih RM500, mungkin baki tu dari sewaktu zaman belajar dulu… lama sangat memang tak ingat langsung.

“Baguslah ada perkhidmatan sebegini di program Jelajah AKM Kelantan,” katanya.

BACA:

Pemuda ini perhati selama 4 jam pekerja makanan segera, bila ditanya terus mengalir air mata

Bermula Oktober semuanya ‘cashless’ di kaunter KKM, tiada lagi tunai

Budak 2 tahun dibunuh ibu sendiri, puncanya kerana tumpahkan gula