Raja Charles III terlepas dari bayar cukai kerana peraturan ini yang sengaja direka

Raja Charles III terlepas dari bayar cukai kerana peraturan ini yang sengaja direka

Raja Charles III terlepas dari bayar cukai kerana peraturan ini yang sengaja direka. Mengapa Raja Charles III tidak perlu membayar cukai warisan ke atas estet Duchy of Lancaster?

Peraturan yang diperkenalkan oleh kerajaan United Kingdom (UK) pada 1993 mengatakan cukai warisan tidak perlu dibayar atas pemindahan aset daripada satu kerajaan kepada kerajaan yang lain.

Raja Charles III boleh mengelak daripada membayar berjuta-juta cukai warisan ke atas estet Duchy of Lancaster kerana peraturan lama yang direka untuk melindungi kekayaan keluarga diraja.

Baginda secara automatik mewarisi harta pusaka bernilai lebih 652 juta pound sterling (kira-kira RM3.4 bilion) berikutan kematian ibunya Ratu Elizabeth II minggu lalu.

Di bawah undang-undang UK, cukai warisan dibayar pada 40 peratus, jika anda meninggalkan aset yang bernilai melebihi ambang tertentu kepada orang yang anda sayangi selepas anda meninggal dunia.

Raja Charles III terlepas dari bayar cukai kerana peraturan ini yang sengaja direka

Tetapi Raja tidak perlu membayar levi itu kerana peraturan yang diperkenalkan oleh kerajaan UK pada tahun 1993, yang mengatakan cukai warisan tidak perlu dibayar atas pemindahan aset daripada satu kerajaan kepada yang lain.

Kemudian Perdana Menteri Konservatif Sir John Major berkata, keadaan monarki keturunan adalah ‘unik’ dan ‘pengaturan khas’ diperlukan.

Pada masa itu beliau memberitahu Dewan Rakyat: “Saya percaya itu perlu untuk melindungi kebebasan monarki, dan saya tidak mahu mengurangkan kebebasan itu dalam apa cara sekalipun.

“Kebimbangan saya akan ada adalah pengaturan untuk menjadi lain akan menjadi bahaya aset monarki yang (dikurangkan) selama-lamanya oleh percukaian modal dari generasi ke generasi, sekali gus mengubah sifat institusi dengan cara yang hanya sedikit orang dalam hal ini.”

Memorandum Persefahaman mengenai cukai diraja dari 2013 juga menyatakan bahawa adalah jelas, tidak sesuai untuk cukai warisan dibayar ke atas aset yang dipegang oleh Ratu sebagai raja berdaulat, dan bukannya sebagai individu persendirian.

Ia berkata, kerajaan beraja memerlukan ‘sumber persendirian yang mencukupi’ untuk melaksanakan peranannya dalam kehidupan negara dan mempunyai tahap kebebasan kewangan daripada kerajaan.

BACA:

Adegan hempas bantal, netizen dakwa Caprice dan isteri DDNK hanya buat ‘drama’

Atuk 73 tahun jadi ‘spiderman’ panjat siling rumah, rupanya ini yang terjadi

Tindakan Maybank sewa 33 tingkat di Menara Merdeka dipertahan jurutera ini