PM beri bayangan BKM fasa 3 bakal diberikan dalam masa terdekat

PM beri bayangan BKM fasa 3 bakal diberikan dalam masa terdekat

PM beri bayangan BKM fasa 3 bakal diberikan dalam masa terdekat. Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob today hinted on the possibility of a third phase of the Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) cash aid aid.

Beliau berkata bantuan untuk isi rumah 40 Bawah (B40) akan dibayar sekiranya isu berkaitan peningkatan kos sara hidup berterusan.

“Kalau isu ini (kenaikan kos sara hidup) belum selesai, harga barang terus naik, kita mungkin tambah (BKM) Fasa 3 atau Fasa 4.

“Ini akan dilakukan oleh kerajaan bagi meringankan beban yang dihadapi rakyat,” katanya ketika berucap pada majlis Kenduri Rakyat yang diadakan sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia atau Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) di Litar Dato’ Sagor. di Kampung Gajah, di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata kerajaan setakat ini telah menyalurkan bantuan kewangan berjumlah RM2,600 setahun kepada golongan berpendapatan rendah atau golongan B40 melalui BKM.

PM beri bayangan BKM fasa 3 bakal diberikan dalam masa terdekat

Pada 22 Jun lalu, kerajaan meluluskan pelepasan tunai tambahan sebanyak RM100 untuk isi rumah B40 dan RM50 untuk individu bujang bagi meringankan beban kewangan mereka.

Ismail Sabri berkata, langkah itu diguna pakai di tengah-tengah kenaikan kos sara hidup dan kenaikan harga barangan menjelang sambutan Hari Raya Aidiladha yang akan datang.

Beliau berkata bayaran tunai tambahan itu adalah tambahan kepada Fasa Dua bantuan BKM, melibatkan RM1.1 bilion, di mana setiap penerima akan menerima RM400 secara keseluruhan, mengikut kategori kelayakan mereka.

BACA:

Kongsi kek pulak, aksi mesra Shuib dan Zara Zya kuatkan lagi sangkaan ramai

Bermasalah dengan Fazura, Rizman Ruzaini jawab dakwaan

Ayam dah banyak, pelanggan pula kurang – Peniaga