Petua gunakan ‘Aluminium Foil’ untuk sejukkan rumah, bajet ‘ciput’ pun boleh buat

Petua gunakan ‘Aluminium Foil’ untuk sejukkan rumah, bajet ‘ciput’ pun boleh buat. Waktu pagi memang selesa tapi masuk tengah hari dan petang ruang mula membahang panas. Boleh jadi di bilik, dapur atau ruang tamu. Memang tak boleh berlama-lama dalam ruang macam ni, berkicap!

Bagi yang ada masalah ini di rumah boleh cuba atasinya mengikut cara yang dikongsi oleh Oyeasaari Nordin.

Cara bajet sejukkan ruang
Survey cara untuk sejukkan rumah sebelum pasang aircond & ventilation fan. Ini first step, letak aluminum foil (beli di Shopee, klik SINI untuk link).

Tapi style rumah lama, bahagian bilik, bawah genting terus siling so tiada ruang nak masuk alumunium foil. Survey ada 3 cara pertama, buka bumbung, kedua buka siling dan ketiga tampal saja kat siling. Taip semua cara ini tak sesuai kat rumah ini.

Petua gunakan 'Aluminium Foil' untuk sejukkan rumah, bajet 'ciput' pun boleh buat

Fikir punya fikir dapat idea, guna paip PVC pipe. Jolok paip sampai ke papan manis kat luar. Pastu stapler saja. Kena buat pagi kalau matahari naik baru buat, mau berkicap kat atas tu.

Ini keadaan bilik masa tengah hari lebih 40° (saya guna temprecre biasa) memang tak selesa.

Sekarang suhu dah normal suhu bilik, next baru pasang aircond barulah jimat letrik.

Selamat mencuba.

TONTON :

BACA:

Nad Zainal akui ada ‘babak panas’ dalam drama terbaru lakonannya

Natasha Hudson kahwin lagi selepas 4 kali gagal sebelum ini

Ini tarikh bayaran masuk duit BKM mengikut bank masing-masing