Pasangan pencen ini balik kampung ternak ayam, tak sangka kini cecah 1 juta ekor

Pasangan pencen ini balik kampung ternak ayam, tak sangka kini cecah 1 juta ekor

Pasangan pencen ini balik kampung ternak ayam, tak sangka kini cecah 1 juta ekor. Hldup di bandar akan sentiasa berasa penat fizikal dan mental. Siapa yang tidak boleh menguruskan dengan baik , pasti akan mendatangkan rasa runsing dan merasai kebebanannya.Sampaikan terasa patah semangat dan jiwa untuk meneruskan kehldupan di bandar. Itulah kebanyakkan yang berlaku kepada anak muda kini.

Kisah Fang Liyan dan Gu Yuling yang membawa anak mereka yang berumur 6 dan 4 tahun berhijrah ke pampung di pergunungan untuk menternak ayam di sana.

Pasangan muda berusia 31 tahun ini menternak dan mengeluarkan lebih sejuta ekor ayam setahun. Penternakan ayam yang mereka jalankan mendapat sambutan dan mereka berasa senang dengan pekerjaan yang mereka lakukan sekarang.

Berbanding dengan menternak ayam dalam sangkar tertutup, menternak ayam dalam sangkar terbuka lebih berisiko dan agak renyah kerjanya. Kebanyakan petani ini menghadapi dilema dimana perusahaan penternakan yang tidak mahu diambil alih oleh anak-anak mereka.

Bagaimanapun, Fang Liyan bukan sahaja mengambil alih perniagaan keluarga, malah turut menghimpunkan ramai anak muda untuk membina ladang ayam bersama.

Pasangan pencen ini balik kampung ternak ayam, tak sangka kini cecah 1 juta ekor

Terdapat 30 ladang ayam lereng bukit di Taitung, dengan pengeluaran tahunan lebih daripada satu juta ayam, yang dibekalkan kepada Ding Taifeng, Carrefour dan perusahaan lain.

Fang Liyan berkata bahawa keluarganya telah menternak ayam sejak generasi dari datuknya, kemudan diikuti bapanya mel4bur dalam ladang itu. Bagaimanapun, usahanya gagal dan bapanya jatuh sakit lalu meningg4l dunia.

Tidak pernah terdetik dalam fikiran untuk mengikuti jejak langkah bapanya akan tetapi dia sedaya upaya cuba mengambil alih tugas setelah kem4tian bapanya. Fang Liyan meninggalkan kerjaya sebagai tentera tahun lalu.

Dia tidak pernah terfikir untuk menternak ayam seperti bapanya tetapi, sejak kem4tian bapanya mengambil alih tugas bapanya, dia meninggalkan tentera tahun lalu.

Fang Liyan bernasib baik kerana isterinya Gu Yuling tidak berasa malu dan terasa kotor apabila menguruskan banyak ternakan ayam malah menikmatinya.

Ibu bapa mereka adalah kenalan lama dan bersekolah di sekolah menengah yang sama, tetapi mereka hanya bertemu setelah berada di tahun ketiga sekolah menengah mereka.

Mereka berkahwin 6 tahun lalu dan menjadi pasangan ternakan ayam bersama. Mereka mengetuai pasukan hampir 30 penternak ayam.

Fang Liyan berkata bahawa ramai daripada mereka adalah pekerja lama yang bekerja keras bersama ayahnya . Kini, pasukan-pasukan lama ini turut mengajak anak-anak mereka menternak ayam bersama-sama.

Terdapat lebih daripada 30 ladang ayam. Fang Liyan berkata beberapa ladang bekerjasama dengan pemilik tanah.

Gu Yuling berkata pada mulanya, dia merasakan bahawa menternak ayam adalah masa yang terhad dan sangat tidak terkawal, tetapi kini dia secara beransur-ansur menikmatinya.

Kunci resepi kejayaannya , teruskan berusaha mengikut apa yang kita mahu dan jika sudah melakukan satu usaha , pastikan ia menjadi usaha yang berbaloi2 untuk dinikmati .Disamping itu , saling memberi sokongan kuat kepada pasangan kita untuk sama2 bekerja keras dalam menjayakan usaha yang sedang dikerjakan hr ini untuk kejayaan akan datang.

BACA:

Harga jatuh pada paras terendah 9 bulan, masa untuk miliki emas

Watak pegang bunga manggar, rupanya itulah permulaan karier Syamsul Yusof

Padah curi iPhone, polis cari sampai depan pintu rumah