Op Selamat 18: Polis sahkan tidak akan tahan pemandu

Op Selamat 18: Polis sahkan tidak akan tahan pemandu. Polis menegaskan tidak akan menahan individu yang mempunyai saman tertunggak atau mereka yang dikeluarkan dengan waran tangkap semasa Op Selamat 18 yang sedang berlangsung.

Pengarah Jabatan Penguatkuasaan dan Siasatan Trafik polis Persekutuan Datuk Mat Kasim Karim berkata operasi selama lapan hari itu bertujuan memastikan aliran trafik lancar.

“Saya ingin menolak berita yang tular baru-baru ini bahawa polis akan menggunakan peranti Sistem Pembayaran Dalam Talian Kompaun (iCOPS) untuk membantu kami mengesan pemandu yang ingkar.

“Ia sebenarnya bagi membantu polis memastikan aliran trafik lancar pada musim perayaan yang akan datang ini atau ketika pulang kampung.

“Peranti ini berhubung terus dengan ibu pejabat kami dan ia dikaitkan dengan pangkalan data pemandu,” katanya selepas menyaksikan majlis penyerahan tugas jawatan ketua polis negeri di sini hari ini.

Mat Kasim berkata polis mempunyai lima unit iCOPS, ditempatkan di semua lima zon di negara ini, termasuk zon timur dan barat.

Beliau berkata pasukan itu hanya akan menambah lebih banyak peranti jika keadaan berterusan.

Majlis hari ini menyaksikan penyerahan jawatan daripada ketua polis Datuk Shafien Mamat kepada timbalannya Datuk Muhamad Zaki Harun.
TONTON :

BACA:

Belum habis kes Bella, Siti Bainun disiasat kes kematian baby Adam pula

Akhirnya kembar siam usia tiga tahun berjaya dipisahkan