Mohon segera bantuan bil air percuma

Mohon segera bantuan bil air percuma

Mohon segera bantuan bil air percuma. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Negeri atau Persekutuan.

Salah satunya adalah Skim Air Darul Ehsan (SADE) iaitu sebuah program penjajaran semula pemberian 20 meter padu air percuma kepada kumpulan sasar di Negeri Selangor. Berikut adalah penjelasan lanjut mengenainya:

Syarat-syarat Kelayakan

  • Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Negeri Selangor;
  • Pendapatan bulanan isi rumah RM 4,000 dan ke bawah (suami dan isteri termasuk pendapatan pasangan bukan warganegara, tiada pasangan atau bujang);
  • Premis kediaman meter individu;
  • Pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun/premis sahaja.

Pendapatan bulanan isi rumah hendaklah RM4,000 ke bawah bagi pasangan suami dan isteri (termasuk pendapatan pasangan bukan warganegara) atau tiada pasangan/bujang.

Mohon segera bantuan bil air percuma

Cara Memohon
Bagi yang menepati syarat-syarat kelayakan, permohonan SADE boleh dibuat secara atas talian (online) di Sistem Smart Inisiatif Peduli Rakyat (SSIPR).

Selain itu, pemohon juga boleh mengisi Borang Permohonan SADE secara manual dan menghantarnya melalui emel ke [email protected] atau melalui mana-mana Kaunter Perkhidmatan di 10 pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd.

Dimaklumkan juga bahawa semua penerima rebat sedia ada dan pemohon baru SADE yang layak akan menikmati faedah skim
tersebut sehingga 31 Disember 2024 secara automatik.

Bagi maklumat lengkap dan terperinci berkenaan SADE, boleh rujuk – DI SINI.

Manakala pautan untuk mendapatkan borang pemohonan atau permohonan secara atas talian (online) boleh didapati – DI SINI.

BACA:

Kenaikan kos sara hidup, KWSP bakal benarkan pencarum keluar duit?

Tular berbaju pengantin, Nuha Bahrin dedah perasaan terhadap Naufal

Mee goreng mamak padu, ini resepi ringkas tak ramai tahu