“Mereka bukan tak nak berkawan atau bersosial, tapi mereka adalah intovert”

“Mereka bukan tak nak berkawan atau bersosial, tapi mereka adalah intovert”

“Mereka bukan tak nak berkawan atau bersosial, tapi mereka adalah intovert”.Orang Intovert, dia tak boleh diatur dan disuruh ikut buku/ skrip. Dia juga jadi tak pandai kalau ada orang campur kerja yang dia nak/ sedang buat. Orang Introvert tak suka “terikat” @ dikawal. Mereka suka berkarya dengan bebas di ruangan sendiri.

Dia tak pandai kalau berniaga, kena ikut skrip yang Leader ajar dan tak boleh/ dilarang jadi kreatif cara sendiri, dia akan jadi blank. Sebab cara dia ada seni yang tersendiri. Dia akan perhati cara Leader dan Ahli Group lain tapi dia tak boleh jadi macam orang lain, dia akan keluar dengan identiti sendiri juga, cara tersendiri. Kalau terlalu disekat-sekat, dia sanggup keluar team dan bergerak solo. Sebab dia tak boleh berkembang dan bertumbuh dalam suasana yang mengekang kreativiti.

Dia juga tak boleh kalau orang campur kerja dia, terus jadi tak pandai. Macam dia nak memasak. Dari potong bawang pun dia akan pilih bawang. Kalau orang lain potong, terus rasa blank 😆.

Orang Introvert kebanyakan tak dapat bekerja dengan orang lain. Rata-ratanya memilih bekerja sendiri. Dan kelemahannya, memang dia lebih suka buat semua kerja sendiri sebab tak yakin orang lain boleh buat sehalus, seteliti kerja mereka 😅. Dan mereka memang ENJOY buat kerja dalam suasana tenang, bersendirian, maka kerja mereka kadangkala SLOW 😂 tapi hasilnya halus.

Orang Introvert, bukan sahaja “takut” dengan deringan telefon, malahan deringan call/ notificatioon group whatsapp, telegram, notification media sosial pun mereka tak gemar nak dengar. Ada yang silent semua bunyi dan hanya enable yang penting sahaja. Sebenarnya, Introverts pun tak berapa gemar nak berada dalam group-group yang aktif 😂. Biasanya mereka “mute” kan saja.

"Mereka bukan tak nak berkawan atau bersosial, tapi mereka adalah intovert"

Introvert ni akan balas mesej bila betul-betul waktu yang sesuai. Kalau tengah kalut-kalut, diorang rela tak jawab call/ mesej, sebab minda tak dapat fokus serta nak elak dari tersalah vibes yang mungkin boleh buatkan penerima tersalah faham.

Sejak 2010, saya silent kan phone saya. Sehingga kahwin dengan suami sekarang, kena marah sebab selalu tak jawab call 😂. Jadi, baru saya pilih-pilih, yang mana saya nak enable tone.

Jangan salah faham dan negatif tentang introvert. Mereka bukan tak berkawan @ bersosial. Mereka tidaklah teruk seperti yang anda nampak. Cuma personaliti mereka agak reserved sedikit. Melalui pemerhatian dan pergaulan, mereka akan memilih dan menapis circle mereka. Mereka bukan selfish tapi mereka mengutamakan keharmonian diri dan orang lain. Mereka tak mahu cipta @ buat masalah, berkeras dengan orang, bergaduh, bertelagah. Jiwa mereka jenis yang bebas.

BACA:

Kutipan RM12 juta belum balik modal lagi untuk filem Mat Kilau

Nikki Palikat dedah sudah bercerai waktu pandemik

Ramai kagum dengan lakonan bertenaga Yayan Ruhian, layak jadi hero