Malaysia negara tak selamat, kata Sajat

Malaysia negara tak selamat, kata Sajat

Bimbang dengan keselamatan diri ketika berada di Malaysia, usahawan kosmetik Nur Sajat hari ini mengesahkan bahawa dia telah menetap di Australia.

Ini berikutan kes di Mahkamah Syariah terhadapnya kerana berpakaian seperti wanita di sebuah majlis tiga tahun lalu.

Sajat, 36, turut mengesahkan dia telah diberikan status penduduk tetap di Australia, di mana dia akan memulakan semula perniagaannya di situ.

Sajat yang juga merupakan seorang transgender berkata dia sedar bahawa telah meninggalkan keluarganya di Malaysia, harta dan perniagaannya di tanah air tetapi katanya dia tidak gembira di Malaysia.

“Bila I (saya) bebas, I boleh jalankan kehidupan. Duit boleh cari tapi kebahagiaan tak boleh beli. Bagi I, I bahagia di tempat negara yang boleh terima siapa diri I. Itu yang I nak sangat-sangat.

“Dekat sana (Malaysia) I tak bahagia, tapi I menghormati, jadi I gerak (ke Australia). Dan I hanya nak dapatkan freedom (kebebasan), itu je,” katanya melalui sesi siaran langsung di Instagram sekitar jam 4 petang waktu Malaysia hari ini.

Sepanjang video tersebut, Sajat berulang kali menyatakan dia amat gembira di sana sekarang dan mengucapkan terima kasih kepada beberapa pihak, termasuklah Kedutaan Australia dalam membantu proses tersebut.

Dia kini sedang menjalani kuarantin kendiri setibanya di Sydney dari Thailand. Tambahnya, antara perancangannya tidak lama lagi termasuklah untuk ditemubual oleh sebuah media di Australia yang berminat dengan kisahnya.

Sebagai maklum balas kepada pengikutnya di Instagram, Sajat menafikan dia melarikan diri daripada masalah hutang. Sebaliknya Sajat menjelaskan dia telah hadir setiap perbicaraan kes fail saman terhadapnya oleh sebuah syarikat di Malaysia, pada 2018.

Dia menegaskan keputusannya untuk meninggalkan Malaysia adalah disebabkan kes syariah terhadap dirinya.

“Sejak berlaku kes syariah dan I terus keluar daripada Malaysia.

“I dah give up sebab I rasa perundangan dalam tu tak patut berlaku, I rasa tak selamat dan I keluar.

“Bila kes (civil) itu dibangkitkan pada Februari, saya dua tiga kali tak datang ke mahkamah,” katanya.

Pada Feb lalu, Mahkamah Tinggi Syariah di Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadap Sajat kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab.

Bagaimanapun, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan ke atasnya mengikut Seksyen 10 (a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pada 6 Jan lalu, Sajat, dituduh berpakaian seperti wanita dalam satu majlis bacaan Yasin dan solat hajat sehingga menyebabkan agama Islam dipandang hina.

Agama hal peribadi

Menjawab persoalan berhubung status agamanya, Sajat hanya membalas “agama adalah benda yang peribadi.”

“I rasa kalau I masih Islam biarlah I dengan Islam I, you dengan Islam you. This is more respect. Tak perlulah you judge I ke apa. Kita respect each other.

“Sekarang ni kalau you nak kata I macam-macam tak guna sebab I dengan cara Islam I, you dengan cara Islam you.

“Tak perlu nak kata ‘Sajat berdosa’…terima kasih, I sangat hargai you all rasa you dah nasihat tapi I ada pendirian I, kita hormat satu sama lain, itu je,“ katanya.

Apabila ditanya mengenai hubungannya dengan Malaysia, Sajat seolah-olah memberi bayangan tidak akan pulang ke tanah air.

Namun, katanya dia masih berkomunikasi bersama ibu bapanya dan anak-anak angkatnya.

Pada Sept lalu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Abd Jalil Hassan mengesahkan Sajat telah ditangkap oleh pihak imigresen Thailand kerana memiliki pasport tidak sah.

Abd Jalil dilaporkan Sajat dikehendaki di Malaysia di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana dakwaan menghalang penjawat awam dan Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipan.

Sebelum ini, turut dilaporkan bahawa Sajat telah memohon status pelarian dari Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di Bangkok untuk mendapatkan kebenaran berpindah dan berlindung di Australia.

Sumber : MK

COMMENTS