KJ terima sumbangan dana politik dari UKSB, akui bekas pengarah

KJ terima sumbangan dana politik dari UKSB, akui bekas pengarah

KJ terima sumbangan dana politik dari UKSB, akui bekas pengarah. Bekas Pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani memberitahu Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini bahawa syarikatnya memberi sumbangan dana politik antara RM50,000 hingga RM200,000 kepada bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

Bagaimanapun, Wan Quoris Shah, 42, yang juga ahli UMNO berkata, wang untuk tujuan bantuan politik, bencana dan aktiviti kemanusiaan itu tidak diserahkan secara terus kepada Khairy, sebaliknya diberikan menerusi UMNO Bahagian Rembau di mana Khairy atau lebih dikenali sebagai KJ adalah Timbalan Ketua UMNO di bahagian terbabit.

Saksi pendakwaan ke-16 itu yang mengakui mengenali rapat Khairy yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO itu berkata, jumlah sumbangan tidak ditetapkan dan tidak diserahkan secara bulanan, sebaliknya bergantung keadaan serta masa.

“Sumbangan kepada KJ saya urus dan kawal kewangan sendiri seperti program di Rembau, di mana KJ adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rembau. (Sumbangan diberi) dalam banyak keadaan dan bercakap mengenai bantuan politik bukan sahaja berkisarkan di bahagian (UMNO).

“KJ adalah ahli politik di peringkat nasional dan jika berlaku bencana, saya akan bantu untuk program kebangsaan, selain Pilihan Raya Kecil (PRK). Sudah pasti KJ tidak ada kena mengena (dengan UKSB), tidak perlu saya peruntukkan jumlah besar.

KJ terima sumbangan dana politik dari UKSB, akui bekas pengarah

“Macam Ahmad Zahid (bekas Timbalan Perdana Menteri dan bekas Menteri Dalam Negeri), isu Visa Luar Negara (VLN) (UKSB mempunyai kontrak VLN dengan Kementerian Dalam Negeri) ada kaitan dengannya. Masa itu juga, Ahmad Zahid adalah Timbalan Presiden UMNO dan bidang tanggungjawabnya lagi besar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika pemeriksaan balas oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Pada 20 Mei lalu, media melaporkan KJ antara individu berprofil tinggi yang menerima wang daripada UKSB susulan beberapa perkataan itu dicatatkan dalam buku lejar syarikat berkenaan.

Pada 18 Mei lalu, bekas Pengarah UKSB yang juga saksi pendakwaan ke-15, Harry Lee Vui Khun, memaklumkan syarikatnya menghantar wang tunai setiap bulan dalam mata wang dolar Singapura kepada Ahmad Zahid antara 2014 hingga 2018 berhubung kontrak sistem VLN.

Bayaran kepada bekas Timbalan Perdana Menteri itu bermula akhir 2014 dengan bayaran SG$200,000 sebulan, sebelum meningkat kepada SG$520,000 sebulan pada 2017.

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB, untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri ketika itu bagi melanjutkan kontrak syarikat berkenaan sebagai pengendali Pusat Pusat Sehenti (OSC) di China dan VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh kementerian terbabit.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu, mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1.15 juta, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Beliau didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights di Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Dalam pada itu, Wan Quoris Shah berkata, UKSB tidak akan menyerahkan wang kepada Ahmad Zahid jika bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak memberi sokongan dan bantuan.

Ketika disoal Wan Shaharuddin, saksi itu mengakui tidak mengingati berapa kali berjumpa dengan Ahmad Zahid, namun mengesahkan ada menyerahkan kira-kira SG$300,000.

BACA:

Safawi senyum lebar, kekasih hati turun stadium bagi sokongan

Kes rogol 19 tahun lalu hampir selesai, rupanya ini yang terjadi