KJ akan umum pelitup muka tidak lagi diwajibkan?

KJ akan umum pelitup muka tidak lagi diwajibkan? Lebih banyak kelonggaran sekatan Covid-19 dijangka diumumkan kerajaan minggu depan, menjelang sambutan Hari Raya.

Difahamkan, pengumuman itu mungkin ada kaitan dengan keperluan pemakaian topeng muka Malaysia, terutama selepas Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin membayangkan ia tidak lagi diwajibkan selepas Hari Raya, lapor akhbar  Sinar Harian.

“Saya boleh tanggalkan topeng untuk bercakap, kan? Tak mengapa, selepas raya mungkin pilihan,” lapor Sinar Harian sebagai berkata pada satu majlis di kementeriannya pada Jumaat (22 April).

Sementara itu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin membisu mengenai mandat topeng muka ketika ditanya pada pelancaran program mQUIT di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin awal Jumaat.

“Tunggu minggu depan,” balasnya ringkas kepada soalan itu.

 

Pada majlis berasingan di Hospital Putrajaya kemudian, Khairy berkata kerajaan bersedia untuk menghapuskan lebih banyak sekatan Covid-19 memandangkan keadaan pandemik di negara ini semakin pulih.

Bagaimanapun, beliau menggesa rakyat Malaysia supaya tidak leka memandangkan Malaysia masih dalam peralihan kepada fasa endemisiti memerangi Covid-19.

Malaysia mewajibkan pemakaian topeng muka mulai 1 Ogos 2020.

Banyak negara telah menghapuskan keperluan untuk memakai topeng muka di khalayak ramai.

TONTOn :

BACA:

Jutawan Ukraine minta tentera bom rumah agamnya

Staff restoran segera terkenal dikecam, sebar rakaman CCTV tunjuk pelanggan tak puasa

COMMENTS

Wordpress (0)