Kesalahan tidak guna lorong motosikal catat kes tertinggi

Kesalahan tidak guna lorong motosikal catat kes tertinggi

Kesalahan tidak guna lorong motosikal catat kes tertinggi. Penunggang tidak menggunakan laluan motosikal antara kesalahan tertinggi dicatatkan menerusi operasi bersepadu yang dijalankan di Lebuhraya Koridor Guthrie (Guthtie) di sini pada Selasa.

Operasi bersepadu yang bermula kira-kira jam 10.30 pagi ini dijalankan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan agensi lain.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim berkata, pelbagai kesalahan trafik dikesan melibatkan 124 saman dikeluarkan kepada pengguna.

“Kesalahan melibatkan penunggang yang tidak menggunakan laluan motosikal disediakan antara kesalahan tertinggi melibatkan sebanyak 110 saman dikeluarkan.

“Selain itu, antara kesalahan lain melibatkan kesalahan nombor plat (enam saman), kesalahan melibatkan lesen memandu (lima saman), lesen kenderaan motor (LKM) (tiga saman),” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Kesalahan tidak guna lorong motosikal catat kes tertinggi

Katanya, operasi dijalankan turut melibatkan pemeriksaan sebanyak 183 kenderaan dan 198 individu telah diperiksa.

“Operasi yang dijalankan selama dua jam ini turut membuat tangkapan dua kes narkotik dan rampasan dadah di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

Menurutnya, penguatkuasaan akan terus dijalankan bagi memberikan peringatan dan kesedaran kepada pengguna kenderaan agar semua pengguna kekal selamat semasa berada di atas jalan raya.

“Orang ramai dinasihatkan agar sentiasa mematuhi peraturan jalan raya yang telah ditetapkan agar tidak dikenakan tindakan saman,” katanya.

BACA:

Klien orang susah, peguam setuju bayaran khidmatnya dengan ketam

Kanak-kanak maut terkena sengat obor-obor di Pulau Pangkor

Pengeluaran Khas KWSP 2.0 mungkin dibenarkan, sila semak kelayakan sekarang