Kegunaan kecemasan : Ini kaedah ‘pack’ beras, ramai patut buat

Kegunaan kecemasan : Ini kaedah 'pack' beras, ramai patut buat

Kegunaan kecemasan : Ini kaedah ‘pack’ beras, ramai patut buat.Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan
Bila mengenangkan banjir besar mengejut yang dilalui hujung tahun lalu memang membuatkan kita trauma. Bencana alam memang tak boleh dijangka, apatah lagi sekarang keadaan cuaca pun tak menentu.

Sebagai langkah berjaga-jaga elok juga kita membuat sedikit sebanyak persediaan. Paling utama tentulah persediaan makanan. Kita boleh mulakan dengan menyimpan beras untuk kecemasan ini.

Tapi untuk simpan beras ini ada caranya agar beras tak dimasuki kutu dan juga cepat rosak. Dikongsi oleh Mardziatul Irqin ini kaedah yang boleh kita praktikkan.

Cara ‘pack’ beras untuk kegunaan kecemasan

Ramai yang inbox dan komen macam mana nak prep beras, ini sharing cara dan tips yang korang boleh guna. Moga sharing memberi manfaat dan dapat membantu. Jangan stop prep.. please prep!!! Demi sesuap makanan.

Kegunaan kecemasan : Ini kaedah 'pack' beras, ramai patut buat

Untuk simpan beras perkara yang perlu kita elakkan adalah kutu beras. Kutu beras ni boleh menyebabkan kerosakkan pada beras, after effect dari pembiakan boleh menyebabkan pertumbuhan kulat.

Kena elak kutu beras

Kutu beras tak tahan suhu sejuk kurang dari -18°C dalam 3 hari dan tak tahan panas 55°C lebih dari 2 jam (ini berdasarkan maklumat pembacaan saya kajian ttg kutu beras).

Sebab itu ramai yang suggest masuk beras dalam peti sejuk dulu, then jemur supaya hilang moist, kemudian baru seal dalam apa-apa bekas yang tidak mudah berlubang.

Beras di vacuum seal, dimasukkan OA (oxygen absorber) dan disimpan di tempat yang rapi dan kurang fluctuation suhu, untuk kawal faktor tadi.

Kehadiran oksigen dan perubahan suhu boleh memberikan environment yg condusive utk pembiakan kutu, kalau masih ada larva kutu yang survive semasa food preservation process.

Boleh simpan dalam botol mineral

Test run saya buat dr tahun 2016, guna botol mineral 500ml, compact kan, dan tutup ketat, tanpa additional OA. Setakat hingga tahun ni, tiada kutu beras langsung.

Setiap tahun saya cuba masak satu botol untuk rasa, beras boleh dimakan, tiada toxication, cuma rasa kurang fresh. Warna beras juga jadi sedikit kekuningan over the year.

Cara kedua
1) Cari tapis, letakkan atas periuk/bekas dan masukkan beras secukupnya. Pastikan semuanya KERING.

2) Gaul, ramas atau ayak. Kutu dan habuk-habuk akan jatuh ke takung. Beras yang dah diramas asingkan ke dalam bekas bersih lain.

3) Kutu dan habuk terkumpul. Beras yg terjatuh tu boleh diayak sekali lagi.

4) Makhluk perosak yang telah diasingkan.

5) Beras yang bersih boleh di repack. (Mylar dan O2 absorber, vacuum, botol mineral, freezer 3 hari etc…)

6) Kalau nak guna tak perlukan banyak air untuk basuh sebab habuk dah buang siap. Menjimatkan air sangat penting ketika bencana.

Petua orang tua dulu-dulu yang sangat berkesan nak matikan bubuk antaranya
-Cili kering
-Asam keping

Oxygen Absober beli sini : https://invle.co/clbfd5o

Cara ketiga guna plastik grainpro
Paling mudah boleh pakai plastik grainpro. Harga mahal sikit Rm35/sehelai. Ada 2 jenis RZ30 (ziplock – tapi boleh isi sikit je) dan RT69 (kena ikat).

Plastic grainpro beli di sini: https://invle.co/clbfcpz

Plastik sealer beli di sini: https://invle.co/clbfd97

Vacum sealer (ada macam-maca lagi jenis/brand, saya advice beli yang mahal sikit utk kegunaan lasak. Apa pun ikut kemampuan kita kalau tak dapat beli yang mahal).

BACA:

Kenaikan harga barangan tidak sepatutnya jadi masalah besar kepada rakyat

Harga sawit jatuh mendadak dalam masa sebulan, pekebun mula resah

Didakwa promosi ‘soft porn’, Anna Jobling kata hanya ikut skrip