Gara-gara tukar cat kereta, tak pasal-pasal kena saman dengan JPJ

Gara-gara tukar cat kereta, tak pasal-pasal kena saman dengan JPJ. DUNIA permotoran atau modifikasi, bagi sebahagian individu terutama golongan lelak, adalah saluran untuk mereka meluahkan kreativiti dengan melakukan pengubahsuaian kepada sesebuah jentera.

Alasan mereka cuma satu, dek kerana minat dan mencari kepuasan sermata-mata, mereka sanggup walaupun dilihat terpaksa mengeluarkan belanja lebih untuk perkara tersebut Namun, ia bukanlah satu m.asalah atau penghalang jika seseorang itu benar-benar minat dan įiwa mereka ke arah itu.

Macam-macam perkara yang dibayangkan dan banyak juga yang sudah pernah kita lihat di atas jalan raya negara ini, terutamanya terhadap kenderaan persendirian semata-mata untuk tampil berbeza daripada khalayak kebanyakan.

Namun, kini pīhak berkuasa sedang giat merijalanıkan o.perasi besar-besararn yang bermula1 Mac lalu bägi menjejak individu ingkar peraturan jalan raya yang membabitkan pengubahsuaian kenderaan yang tidak merndapat kelulusan.

Mermetik laporan akhbar termpatan, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (SPT) BukitAman dalam satu kernyataan mermakiurmkan, sebayak 26,239 kenderaan membabitkan 12,709 motosikal.

Gara-gara tukar cat kereta, tak pasal-pasal kena saman dengan JPJ

8,678 kereta dan 4,852 lain-lain kenderaan diperiksa dalam operasi itu sepanjang empoh berkenaan di seluruh negara.

Untuk pengetahun, m.odifikasi yang disarankan hanya melibatkan pengubahsuaian kecil atau pemasangarn alat kelengkapan tambahan (pemasangan aksesori) yang tidak mengubah identiti serta tidak menggangu ciri-ciri kes.elamatan kenderaan yang mana S.eksyen (12) Akta Pengangkutan Jalan 1987

A.kta tersebut teiah menetapkan keperluan u.ndang-u.ndang mengenai sebarang pengubahsuaian kepada kenderaan sebelum dan selepas pendaftarannya iaitu Pemer.iksaan Kenderaan Motor Dan Pemberian Maklumat Kepada Ketua Pengarah.

Ekoran itu, baru-baru ini salah seorang pengguna di Twitter telah merruat naik satu Gapan beserta sekeping photo tiga helai surat saman yang menunjukkan beberapa kesalahan seperti kesalahan ubah suai ekzOs, pamer imej tidak berkaitan di cermin kereta dan juga tukar warna kenderaan.

Yal Menukar warna kenderaan tanpa kelulusan juga merupakan satu kes.alahan dan anda boleh dis.aman.

Mungkin ramai yang tidak tahu, jika kita ingin melakukan perubahan warna pada sesuatu kenderaan sebenarTya perlukan kelulusan.

Berikut dikongsikan apa anda periu lakukan jika ingin mengubah warna kenderaan supaya tidak mel.anggar u.ndang-u.ndang sedia ada. Antaranya adalah seperti:

Perkara utama anda cuma periu warnakan atau cat kenderaan terlebin dahulu mengikut warna pilihan korang. Sila pastikan warna tidak melebihi daripada dua warna.

Selepas itu bawa kenderaan ke pejabat Japaban Pengangkutan Jalan (P) yang berharmpiran untuk mendapatkan kelulusan pertukaran warma.

Anda perlu mengisi siri borangJP] K8 (pindaan butir-butir kenderaan), selepas itu serahkan kepadapegawai atau staff yang bertugas. Pegawai JP| akan menyenak warna pada kenderaan untuk tujuan kelulusan.

Jika warna tersebut diluluskan, pegawai JP akan memb.atalkan warma asal kereta pada geran asal dan warna baru akan dikemas kini di dalam sistem komputer. Cop kelulusan juga akan diberikan.

Kos untuk kelulusan pertukaran warna itu juga adalah percuma. Mudah bukan?Jadi, jangan ambil remeh perkara tersebut lanya tidak ses.ukar mana dan segeralah mendapatkan kelulusan pihak berwajib sekiranya anda tak mahu disaaman.

Berita penuh : http://www.onlinemalaya.com/blog/blar-betul-indivldu-ini-beritahu-kena-samann-jpj-sebab-tukar-warna-kereta-buat-ramal-netlzen-terkejvt/?

BACA:

Cara dapatkan baucar RM 400 untuk kegunaan pembelian di Shopee

Kapal selam tiba-tiba muncul tengah bandar, orang ramai kelam kabut

Tarikh bayaran BKM bagi fasa kedua tahun 2022