Dituduh amal ilmu batin nak kekal muda, ibu Alif Syukri dedah hal sebenar

Usahawan terkenal Rozita Ibrahim, yang juga ibu kepada Datuk Seri Aliff Syukri, baru-baru ini dituduh mengamalkan ilmu batin untuk kelihatan muda. Menghadapi tuduhan tersebut, Rozita tidak cepat melatah dan menyatakan bahawa dia tidak kisah dengan tuduhan individu terbabit.

Rozita menegaskan bahawa orang yang bijak akan lebih fokus pada memperbaiki keburukan diri sendiri daripada membicarakan orang lain. Dia berkata, “Biarlah dia, dia nak buat apa pun biar. Janji dia gembira. Orang yang tak ada identiti, dia akan sibuk bercerita tentang orang lain. Orang yang bijak dia akan fokus dengan keburukan dia untuk memperbaiki diri dia.”

Beliau juga menambah bahawa orang yang ingin menjadi terkenal atau mengajar ilmu tidak akan mengejar populariti dengan memburukkan orang lain. Walau bagaimanapun, Rozita tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika ada pihak yang melampaui batas.

“Dia ada hak untuk bercakap tentang buruk saya sebab itu pilihan dia. Jalan mana yang dituju? Kalau jalan dia nak memburukkan saya untuk dapat publisiti itu hak dia. Tetapi jika fitnah yang melampau, undang-undang ada. Kalau undang-undang itu manis untuk dia. Dia rasa orang ini sabar ada had,” katanya.

Kenyataan Rozita ini mengingatkan kita bahawa tidak baik untuk menyebarkan aib atau bercakap buruk tentang orang lain. Sebaliknya, kita harus fokus pada memperbaiki diri sendiri dan mengabaikan perkara-perkara negatif yang tidak membawa kebaikan.

Baca : Pemandu Lamborghini meninggal dunia di lebuhraya Karak, kereta hangus terbakar