Dilabel ‘murtad’ kerana beraya tak pakai baju melayu

Dilabel ‘murtad’ kerana beraya tak pakai baju melayu. Siapa tak kenal dengan keluarga ‘The Family UK’ yang pernah viral suatu ketika dahulu. Fatimah pernah menjadi tumpuan beberapa kali gara-gara gelagatnya petah bertutur dialek Kelantan dan bahasa Inggeris bersama adik lelakinya, Ali.

Terbaru, menerusi hantaran di Instagram (IG), @thefamily.uk meluahkan rasa kesal apabila ada segelintir netizen yang mempertikaikan penampilan Fatimah dan Ali ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Menurut pengelola akaun @thefamily.uk, anak-anaknya dilabel Murtad hanya kerana mereka tidak memakai baju melayu dan baju kurung pada hari perayaan tersebut.

Anak-anak kami dari kecil sampai besar tak pernah kena buli dengan orang-orang tempatan di sini (London). Alhamdulillah. Mereka bukan Islam tapi cukup tinggi akhlak mereka.

Mereka sentiasa belajar untuk memahami dan menghormati kami sebagai orang Islam. Baik dalam bab solat, puasa, pakaian, makanan dan hal-hal lain.

Dilabel ‘murtad’ kerana beraya tak pakai baju melayu

Tapi kita yang sesama Islam membuli sampai tahap melabel kami sebagai Murtad hanya kerana anak-anak kami tak pakai baju melayu dan baju kurung di hari raya. Sedih..

Belajar hormat budaya orang lain

Dalam pada itu, menerusi hantaran berbeza, beliau menegaskan Hari Raya Aidilfitri bukan khas untuk bangsa Melayu di Malaysia sahaja tetapi adalah perayaan bagi umat Islam di seluruh dunia.

Islam ada di serata dunia, bukan Malaysia sahaja. Jadi semua umat Islam di mana-mana negara dalam dunia ini semua pakai pakaian tradisional masing-masing, bukan baju tradisional Melayu sahaja.

Enough is enough. Tolong cuba belajar menerima dan menghormati budaya orang lain. Semoga Allah lindungi kita semua dari sifat membuli dan jahil.

sumber: https://www.instagram.com/p/CdexSL8IA8o/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d3bc7966-3caf-405c-a5f6-11ff27af835f

BACA:

Siti Nordiana mohon doa orang ramai agar dapat bertemu ‘si dia’

Terkena gangguan misteri, isteri Hafiz masih belum pulih sepenuhnya

Wanita terkejut batu kecil dipijak ketika mendaki bukit bernilai RM90,000

COMMENTS

Wordpress (0)