Cikgu tadika talam dua muka, salah seorang mak pelajar bongkar perangai beliau

Cikgu tadika talam dua muka, salah seorang mak pelajar bongkar perangai beliau

Cikgu tadika talam dua muka, salah seorang mak pelajar bongkar perangai beliau. Siap2 dari rumah anak ok saja tapi bila nampak saja sek0lah dari jauh, dia dah mer4ung dalam kereta. Saya cuba hubungi cikgu supaya dapat b1ncang.

Manis lembut dia l4yan tapi Allah nak tunjuk, dia lupa off HP. Mengg1gil, berpeluh Pah dengar ayat2 yang keluar dari muIut dia..

Pah percaya bila akh1r tahun, semua ibubapa yang ada anak berumur 4 – 6 tahun mesti s1buk mencari tadika terbaik untuk si comel kita kan.

Cikgu tadika talam dua muka, salah seorang mak pelajar bongkar perangai beliau

Al maklumlah pengal4man pertama mereka ke sekoIah. Tahun 2016, anak sulung Pah, berusia 5 tahun dan Pah sangat teruja nak hantar tadika.

Ini adalah sal4h satu seb4b kenapa Pah berhenti dari kerja Arab Saudi seb4b nak f0cus pada dia. 2015, OKTOBER, Pah berhenti dari Saudi, duduk rumah mak abah di kluang sementara mahligai kecil kami masih dalam renovation di JB.

Time tu Pah pregnant anak kedua. Dalam masa yang sama, sangat busy survey tadika yang terbaik untuk anak. Habis satu kluang pusing.

Of course anak sulung excitednya lain macam kan. Akh1rnya Pah pilih satu tadika (centre) agak GAH namanya, kalau dengar dah tahu MAHAL.

Dan confirm kalau hantar anak ke sini expctation dia, anak akan pandai. Tapi paling Pah tak s4ngka bila anak men4ngis hampir 3 bulan setiap kali nak pergi sekolah.

Siap dari rumah ok saja tapi bila nampak saja sekolah dari jauh dia dah mer4ung dalam kereta.

Puas pujuk macam2 cara tapi tetap men4ngis. Sampai teacher dukung dia dari kereta, mer0nta2, jer1t n4ngis. Allahhhh sebenarnya h4ti ni tak kuat sangat tengok macam tu.

Pah cuba yakinkan anak, “ummi hantar awak sekolah je, ummi tak balik, ummi tunggu dekat bawah dalam kereta.

Hakik4tnya balik rumah siap masak2 dulu. Jadi kalau pagi hantar pakai baju kelawar, tengah hari ambil, Pah pastikan pakai baju yang sama seb4b nak dia percaya Pah. Mula2 Pah tanya dia, kenapa pergi sekolah men4ngis?

Dia jawab, “Awish t4kut ummi tinggalkan awish balik Madinah” Maafkan ummi sayang. Ya, ummi pernah tinggalkan awish dan pergi jauh, tapi kali ni ummi janji,

ummi tak akan jauh lagi dengan awish.” Hari2 hantar dia dengan membawa kesabaran yang tinggi sangat, kadang2 hil4ng juga sabar.

Tapi itulah hakik4t yang perlu Pah terima. Ada satu hari, dia balik sekolah dia cerita, “ummi, tadi teacher suruh awish diri dekat luar kelas, lama berdiri, tak boleh masuk kelas seb4b awish nang1s nanti k4cau kawan2 nak belajar.”

Terk3jut Pah dengar tapi Pah tak backing dia depan2. Dalam h4ti ni menang1s seb4b apalah sal4h budak umur 5 tahun yang baru seminggu dua dalam dunia baru mereka,

tentulah ambil masa nak sesuaikan diri. Kenapa teacher tak pujuk dia? Dah pujuk ke? Seribu persoalan t1mbul.

Ada ketika, seharian dia tak belajar, teacher suruh dia duduk jauh dari kawan2 dan h4sut yang lain jangan dekat dengan dia. S3dihkan.. tapi Pah tetap menangkan cikgu bila nasihatkan dia.

Satu hari, Pah cuba hubungi principle seb4b Pah cadang nak try tuk4rkan anak ke session petang, mungkin seb4b dia jadi moody kena bangun awal pagi.

“Salam puan Fara (Bukan nama sebenar), saya ingat nak berjumpa dengan puan seb4b m4salah anak saya.’’

“Hari ni saya busy nak bawa mak saya berurut, kenapa yer Sharifah?’’

“Yelah seb4b dah dekat 2 bulan dia pergi sekolah menang1s, jadi saya nak minta pendapat macam mana’’

“Oklah datang esok, kita jumpa.”

“Thanks puan Fara, saya dah pu4s pujuk awish yang saya takkan tinggaIkan dia lagi, puan tolonglah saya pujuk awish. Suruh cikgu – cikgu pun b4ntu bagitau dia yang saya tunggu dia dekat bawah, saya tak balik.”

“Ok, insyaAllah Sharifah, jangan ris4u tau, teacher semua faham, nanti kita jumpa ok.’’ Baik tetul nada dia, lembut sangat.

Tetibaaaaaaaaa Allah nak tunjuk sesuatu di sebalik kelembutan suara dia!!!! Sebelum Pah letak telefon, Pah terdengar dia berbual dengan husband dia! Dia tak end call!! Mengg1gil, berpeluh Pah dengar ayat yang keluar dari mulut dia.

“Siapa tu? Suami dia tanya.

“ibu awish.’’ Dia jawab dengan nada yang kur4ng sedap. Husband dia pun incharge tadika tu juga.

“N4ngis lagi ke pegi sekolah?’’ Suami dia tanya.

“iyerlahhhhhhhhhhh, hari2 nang1s, pastu boleh pulak ibu dia suruh kita pujuk anak dia, eh kita pulak disuruh!!!! Dia pujuklah sendiri anak dia!!!!!! Ni esok tak taulah apa lagi dia nak, seb0k nak jumpa.’’

Dengan nada meng3jek , suara tinggi, nada m4rah. Tengah masih dia memb3bel, tetiba tuuuttt tuuutttt… Allahhhh kredit Handphone Pah abiss.

Pah n4ngis semahu2 Ya Allah, apalah sal4h anak aku. Pah cerita dekat mak Pah sambil menahan s3dih dan ger4m.

Pah terus siap nak keluar seb4b nak jumpa dia dekat sekolah time tu jugak. Mak nasihatkan tapi Pah berd3gil, tak kiralah apa nak jadi aritu. Rasa dah lama men4han sabar. Sampai sekolah, takdir Allah, Allah tak izinkan Pah jumpa dia, dia baru saja keluar.

Pah duduk dekat tangga men4ngis. Mak pujuk, betul apa mak cakap. Kalau Pah tanya principle p4sal hal telefon tu, nanti awish akan jadi mngsa keadaan dekat sekolah.

Ikutkan h4ti nak berhentikan tapi memandangkan dah bayar mahal, 2k++, Pah 4kur dengan nasihat mak. SABAR.

Setiap kali nak hantar sek0lah, Pah pulak yang n3ngis. Meng4ndung pulak masa tu memang em0si sangat. Doa dan doa tak putvs2 akhirnya dah tak n4ngis lagi. Tapi masih tak happy balik sekolah. Tak suka environment sekolah tu.

Sabarlah nak, sikit masa saja lagi. Sampailah hari akh1r sekolah, penyampaian sijil, Pah balik tanpa bercakap apa2 dengan principle tu.

Tapi Pah dah maafkan perbuatan dia. Jadi, apa yang Pah nak cuba kongsikan tak semestinya tadika yang brand mahal ni bagus, dan bukan semua tak bagus, semuanya berg4ntung pada owner dan cikgu .

Jujur Pah boleh cakap semua cikgu dekat tadika tu tak berku4liti, dan ownernya hanya mulut manis. Awish pernah cerita yang ada cikgu gunakan perkataan yang bi4dap dalam kelas.

“Ummi, tak baik kan kalau kita cakap b0ngok dan pergi m4mpvs kan?”

“Siapa cakap macam tu??”

“teacher cakap dekat kawan awish’’. Allahualam.

Setahun anak Pah di tadika tu, nak masuk 6 tahun masih tak pandai membaca!! Boleh imagine tak macam mana Pah punya sus4h h4ti dan g3labah.

Sebulan RM330 bayar selama setahun tapi hampa. Budak yang cerdik, cekap, senang tangk4p, cepat hafal, tapi p3lik dia masih tak boleh baca.

Pah pulak setahun tu memang tiada ajar dekat rumah seb4b serah dekat tadika, tambah pulak em0si pregnant asyik l3tih saja. Lepas tu dah busy dengan baby baru. Pen1ng jugak kepala ris4u sebab bila awish masuk darjah 1 nanti ada exam LINUS.

Dalam masa busy nak pindah ke JB Pah sekali lagi tr4uma nak cari tadika 6 tahun. Allahhh tolong aku Allah, tolong anak aku Allah. Akh1rnya Allah gerakkan hati Pah pilih Little Caliph kawasan Pah tinggal.

Hari pertama orentasi bersama parent Pah rasa seronok seb4b happy dan excited sangat.

Masa nak ke toilet Pah melint4s satu kelas semua budak 4 – 6 tahun dengan beberapa teacher. Mereka asingkan ibubapa dengan anak2 untuk taklimat.

Pah rasa terharu dan airmata meng4lir bila ada seorang teacher sedang p3Iuk seorang budak comel tengah men4ngis sambil berzikir.

Ya Allah, bila imb4s kembali kena diri luar kelas seb4b menang1s, s3dihhhnyaaaaaa, kesi4nnya anak aku. Sampai hati cikgu tu, padahal kalau pu’juk mesti diam. Alhamdulilah, Pah dapat pilih tadika yang terbaik untuk 6 tahun.

Tak men4ngis lagi dah pergi sekolah. Semua teacher sayang dekat dia. Macam2 pujian dapat. 3 bulan berlalu, posit1f progress pelajaran tapi masih mer4ngkak membaca. Pah kena cari jalan macam mana nak b4ntu.

Nasiblah Pah jumpa satu centre yang ada buat pr0gram membaca. Dalam masa 3 bulan saja dah boleh membaca cerita pendek. Alhamdulillah.. Terima kasih sudi membaca tau, moga Pah dapat share sesuatu yang bermanfaat.

Pah tiada niat nak bu’rukkan mana2 p1hak tapi Pah pengalaman sendiri. Moga anak kita semua membesar menjadi anak,

soleh dan solehah serta boleh banggakan ibu bapa, negara dan agama. Aamiin… Lots of love, – Sherifah ismail (Bukan nama sebenar)

Komen Warg4net :

Suffi Zahri : Bers3pah tadika yang f0kus nye adalah nama dan duit semata2. Sepupu saya penah keje kat 1 tadika di utara. Nak tau ape kelulusan die? PMR. Tu pnu failed. Memang slow budaknye sampai tahap nak sebut body part in English pun tak tahu.

Dia bukan pemb4ntu tadika ye. Dia cikgu. Takpe la mungkin ada je tadika yang tak pentingkan kelulusan cikgu. Yuran bulanan boleh dik4takan mahal jugak.

Tapi makan budak bercatu. Kadang2 makan nasi dengan sup kaki ayam je, budak nak tambah nasik, tak kasi.

Paling best, bab latihan. Sepupu saya kene tulis sendiri latihan dalam buku rampaian biase tu. Untuk setiap budak ye. Saya tanye la, takkan buku latihan pun takde? Die cakap iyeee.. boss pun ked3kut. Nak print tak boleh, nak guna kertas tak boleh.

Depan parents, wahhh l3mah lembut, masuk bakul kemahennn. Tapi dengan cikgu2 m4ki sedap mulut. Sepupu saya tu kata kadang – kadang dia macam nak je nasihat parents takyah la anto anak kat situ seb4b ada parents yang PM dia.

Komplen yang yuran nak cepat, tapi hasil tak nampak. Saya kadang2 terpikir. Apa yang parents akan rasa kalau dia bayar yuran mahal kat tadika yang gah untuk anak belajar. Tapi cikgunye takde kelulusan pun.

Tid4klah saya ni nak rend4hkan sepupu saya tu tapi saya cuma teringin tahu adakah parents akan pilih tadika tu kalau dia tahu level cikgu tu setakat mana. Saya pernah ada pengalaman ng3ri masa di prasekolah. Cikgu tu sangat g4rang.

Dalam banyak2, guru saya jumpa dari prasekolah sampailah tingkatan 6 atas, tu cikgu paling b3ngis. Dia mar4h bukan marah sayang tau, m4rah menyamp4h kat budak.

Tak salam c1um tangan dia betul 2, dia hoikan saya sambil j3rkah. Tr4uma betul nak ke sekolah. Last sekali saya tumpang masuk darjah satu. Happy je. Hujung tahun baru masuk prasekolah balik.

Nurul Mohd : Tapi kan.. Puan dah d3ra em0si anak kerana puan nak jugak dia stay seb4b puan kata puan dah spend rm2k. Kesian dia. Maaf la puan.

Saya berkata begini seb4b anak saya dan kawannya juga penah diletakkan dalam bilik store kerana kata cikgu, sebagai d3nda.

Bukan sal4h cikgu. Sal4h owner kerana t4mak. Masa anak saya masuk, ratio cikgu dan anak ialah 1:4. Selepas 2 bulan.. ratio jadi 1:6. Cikgu – cikgu tert3kan.

Owner tam4k seb4b duk ambik budak tanpa kira kapasiti. Saya keluarkan anak saya immediately. Dan saya sound owner pre school tu. T4mak, tak padan dengan luaran.

BACA JUGA:

Budak 3 Tahun Punyai Badan Yang Sado Dan Berotot buat netizen terkejut

Pelanggan batal tempahan makanan undang sebak, [VIDEO] reaksi peniaga itu

Gadis Ada Degree Tak Kisah Majlis Kahwin Bajet Rendah, mak mertua siap bagi pinjam cincin masa merisik