Carlsberg tambah pelaburan di Malaysia, yakin mampu berkembang pesat

Carlsberg tambah pelaburan di Malaysia, yakin mampu berkembang pesat

Carlsberg tambah pelaburan di Malaysia, yakin mampu berkembang pesat. Carlsberg Brewery Malaysia Bhd memperuntukkan perbelanjaan modal (capex) sebanyak RM110 juta untuk menaik taraf kilang birnya di Shah Alam, Selangor, pelaburan terbesarnya dalam tempoh 30 tahun.

Syarikat itu berkata ia yakin tentang peluang pertumbuhan di Malaysia dengan pelaburan baharu itu mencerminkan komitmen jangka panjangnya untuk melabur di sini.

“Pelaburan ini bersedia untuk memodenkan kemudahan pengeluarannya untuk memberikan kecekapan yang lebih tinggi dan membolehkan lebih fleksibiliti dalam pilihan pembungkusan serta prestasi kemampanan dalam pengurusan tenaga, air dan sisa,” katanya dalam satu kenyataan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Carlsberg Cees ‘t Hart berkata Malaysia adalah salah satu pemacu pertumbuhan utama di Asia bagi kumpulan itu.

“Carlsberg Malaysia tangkas, berdaya tahan dan selamat mengharungi ribut dan muncul lebih kuat berbanding sebelum ini, sepanjang wabak itu.

Carlsberg tambah pelaburan di Malaysia, yakin mampu berkembang pesat

“Saya mempunyai keyakinan penuh bahawa, bersama-sama pelanggan, rakan kongsi dan pekerja kami, Carlsberg Malaysia akan terus berkembang menjadi lebih baik hari ini dan esok,” kata Hart, membuat lawatan pertamanya ke Asia selepas sekatan perjalanan ditarik balik di Malaysia.

“Tahun 2022 mungkin merupakan tahun yang paling diingati oleh pekerja dan rakan Carlsberg Malaysia sebagai salah satu pengeluar bir terkemuka di dunia – Carlsberg meraikan hari lahirnya yang ke-175 di seluruh dunia,” kata syarikat itu.

Untuk memperingati peristiwa penting ini, Hart melawat operasi Malaysia untuk turut meraikan ulang tahun ke-50 Carlsberg Danish Pilsner yang pertama dikeluarkan secara tempatan di kilang bir Shah Alam.

Carlsberg Malaysia ialah kilang bir pertama yang dibina di luar Copenhagen, Denmark.

Berevolusi daripada jenama utama global kepada “Mungkin Bir Terbaik di Dunia – Carlsberg Danish Pilsner”, operasi di Malaysia juga telah menginovasi pengalaman minuman dan minumannya.

Mengulangi komitmennya untuk memberikan pengalaman minum terbaik, pembuat bir itu berkata ia juga telah menyegarkan identiti dan menaik taraf pembungkusan Carlsberg Danish Pilsner dan Carlsberg Smooth Draf masing-masing pada 2019 dan 2021.

Walaupun sukar untuk Carlsberg Malaysia, memandangkan operasi pembuat bir itu digantung selama 122 hari disebabkan penutupan Cpvid-19 pada 2020 dan 2021, ia mengiktiraf dan mengakui bahawa rakyatnya adalah tulang belakang kejayaannya.

“Dalam memimpin dengan berhati-hati dan membina budaya yang pelbagai dan inklusif, pembuat bir telah memberi penekanan yang besar untuk melindungi rakyatnya dan pembangunan bakatnya.

Carlsberg Malaysia kekal sebagai counter of note dalam Indeks FTSE4GOOD Bursa Malaysia (F4GBM) FTSE Russell dan mencapai penarafan Morgan Stanley Capital International (MSCI) ESG “AA”.

BACA:

Maybank dedah teknik terkini penipuan dalam talian, hati-hati semua

‘Giliran’ ayam kampung pula yang naik harga, ramai yang mengeluh

‘Ayam menang nyawa tergadai’, lelaki Malaysia mati ditembak di Thailand

COMMENTS

Wordpress (0)