BKM Fasa 3 akan ditambah jumlah bantuan, mohon sekarang

BKM Fasa 3 akan ditambah jumlah bantuan, mohon sekarang

BKM Fasa 3 akan ditambah jumlah bantuan, mohon sekarang. Pembayaran Jumlah Bantuan Fasa 3 BKM Akan Ditambah. Pembayaran kemungkinan untuk Bantuan Fasa 3 BKM dan fasa 4 akan ditambah sekiranya isu kenaikan harga ini berterusan.

Kerajaan memberi bayaran akan meningkatkan pemberian Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) pada fasa seterusnya sekiranya isu kenaikan harga barang dalam negara masih berlarutan.

JUMLAH BANTUAN

“Bantuan BKM RM 2,600 siapa nak bagi ? Kerajaan sekaranglah yang bagi. Kalau dulu, tak pernah berlaku dalam sejarah kerajaan bagi bantuan lebih daripada RM 2,000. Kita sekarang bagi RM 2,600.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah berkenaan merupakan usaha kerajaan dalam membantu meringankan beban rakyat yang terkesan khususnya golongan B40.

BKM Fasa 3 akan ditambah jumlah bantuan, mohon sekarang

Beliau brkata demikian ketika berucap pada Kenduri Rakyat bersempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (JAKM) Siri Kelima di Litar Dato Sagor, pada Ahad.

“Jadi kalau kes harga barang naik lagi dan masih tak selesai, BKM Fasa Ketiga, Fasa Keempat, (jika) ada lagi, mungkin kita akan tambah lagi peruntukan untuk kesenangan rakyat,” katanya.

BAYARAN BKM

Dijangkakan proses pengkreditan akan menjadi semakin cepat setelah pukul 6 petang. Di mana pihak kerajaan akan memberi keutamaan kepada pemegang bank BSN terlebih dahulu.

Pembayaran BKM Fasa 2 telah mula dikreditkan pada 27 Jun lepas bermula 6 petang tadi terdapat beberapa individu telah menerima bayaran BKM Fasa 2. Khususnya, pembayaran diberikan kepada pemegang akaun bank BSN.

SEMAKAN STATUS BKM FASA 2

Semakan status permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 2 dapat dilakukan melalui portal rasmi BKM

https://bkm.hasil.gov.my/

Kerajaan menyalurkan RM 1.1 bilion melalui Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan Bantuan Tunai Tambahan yang akan mula disalurkan pada 27 Jun nanti.

Menurut Facebook rasmi Menteri Kewangan, BKM Fasa 2 ini adalah untuk meringankan beban rakyat.

BACA:

Cacar Monyet : Pelakon filem lucah gay dijangkiti, meleleh air mata sebab sakit

BSS : Pesakit kini boleh mohon bantuan rawatan sehingga RM5,000

Kena tulis nama dulu jika nak beli minyak masak paket