Baru berusia 16 tahun, anak yatim ini mampu jana pendapatan RM50,000

Baru berusia 16 tahun, anak yatim ini mampu jana pendapatan RM50,000. SPM Belum Ambil Namun Anak Yatim Ini Mempunyai Pendapatan RM50000 Sebulan

Mohd Aimy Shahril Mat Ali yang baru berusia 16, berkata, dia mula didedahkan dengan perusahaan membuat belacan dan ikan bilis ketika berusia 13 tahun oleh arwah bapanya, Mat Ali Sulong.

Ketika kawan-kawanya sibuk dengan kerja sekolah, lain pula kisahnya dengan seorang remaja di Kampung Seberang Takir, di sini yang sudah hampir bergelar seorang usahawan dan sibuk bergelumang dengan udang gagau serta ikan bilis yang diusahakannya sendiri selepas kematian ibu bapanya.

Baru berusia 16 tahun, anak yatim ini mampu jana pendapatan RM50,000

Selepas pemergian ibunya sembilan tahun lalu dia dijaga sepenuhnya oleh bapanya yang memberi tunjuk ajar menguruskan perniagaan itu. “Bapa saya baru meninggal dunia bulan lalu namun perusahaan membuat belacan dan ikan bilis ini saya urus sejak empat tahun lalu dengan tunjuk ajar arwah bapa ketika itu.”

Menurutnya, ikan bilis diperolehnya daripada nelayan setempat dan ia akan melalui proses merebus serta jemuran sebelum dijual dengan harga RM20 hingga RM30 bergantung kepada jenis ikan bilis.

“Saya hanya bersekolah hingga tahun enam, malah tidak sempat menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk berjaya dalam hidup.”

“Alhamdulillah, saya mampu memperoleh jualan lebih RM50,000 sebulan,” katanya.

Mohd Aimy berkata, antara spesies bilis yang diprosesnya ialah bilis pucat, tembaga merah, bara, tembaga hitam manakala spesis tembaga merah paling mahal dijual dengan harga RM30 sekilogram dan dalam sehari dan dia mampu menjual sehingga 100 kilogram.

Tambahnya, Mac hingga Ogos dia memproses ikan bilis sebanyak 500 kilogram (kg) sehari manakala sekitar September hingga November pula sebanyak 1,000 kg ikan bilis diproses dan ketika itu jualan ikan sedikit murah serta boleh mencecah RM12 sekilogram.

“Kini, saya mempunyai seramai 10 orang pekerja yang usia mereka jauh lebih tua dan berpengalaman. Semua mereka itu membantu untuk menguruskan perusahaan ini walaupun saya dalam usia yang masih muda.

“Setiap perniagaan mesti ada cabarannya dan saya tidak terkecuali pernah ditipu dan ia menjadi satu pengajaran dalam dunia perniagaan,” katanya yang juga seorang anak tunggal.

“Bagi produk belacan pula, perusahaan ini mampu menghasilkan sehingga 1,000 ketul sehari dan purata 700 ketul dijual setiap hari dengan harga RM4 seketul dan setiap bulan saya memerlukan lapan tan udang gagau untuk menghasilkan belacan terbabit.

Menurutnya, purata jualan belacan itu boleh mencecah RM1,000 sehari dan apabila dicampur dengan jualan ikan bilis purata pendapatan sebulan boleh mencecah RM50,000.

Berita Lain:

Iqbal luah perasaan sikap Zul Ariffin padanya di hari pertama set pengembaraan

Gelagat kucing risaukan anak tuan rumah kena mandi buat netizen terhibur

Kisah bapa tukar durian untuk beli mainan anak meruntun jiwa netizen