Apa perasaan jika gaji penjawat awam pula dipotong 60 peratus?

Apa perasaan jika gaji penjawat awam pula dipotong 60 peratus?

Apa perasaan jika gaji penjawat awam pula dipotong 60 peratus?. Salam kawan kawan.

Semalam saya pulang ke kampung sempena Eidul Adha dan ziarah rumah kakak dan kubur ayah dan emak.

Terdengar rungutan kekeliruan orang di kampung. Antaranya harga buah kelapa sawit yang jatuh daripada RM1300.00 satu tan kepada tinggal RM500.00 setan sedangkan harga minyak masak daripada sawit terlalu mahal.

Harga upah pekerja juga melambung kerana buruh asing mendapat permintaan yang tinggi. Kerja kelapa sawit meliputi upah membersih rumput dan anak pokok liar di dalam kebun, membaja, membuang pelepah, menyabit buah, mengisi ke dalam kereta tolak dan menghantar ke tempat kutipan lori, mengangkat buah ke dalam lori, upah lori dari tempat kutipan ke jambatan timbang dan pembeli. Itu semua adalah kos yang ditanggung pekebun kecil. Jika musim buah tak lebat seperti semasa musim cuaca terlalu panas ini, pendapatan menjadi kecil.

Kehidupan mereka payah sungguh tetapi mereka masih mampu berkata ‘Tak apalah, ini saja rezeki’. Mereka tidak menyalahkan sesiapa, mereka hanya keliru kenapa harga jatuh sehingga 60% ketika harga minyak masak sawit melambung. Pekebun kecil sawit tak ada kuasa nak menyorok buah macam orang dalam industri ayam. Mereka tak diberi peluang masuk Pejabat PM di Putrajaya minta subsidi upah buruh macam mereka di industri ayam dapat subsidi makanan ayam.

Apa perasaan jika gaji penjawat awam pula dipotong 60 peratus?

Saya membayangkan bagaimana agaknya reaksi pegawai pegawai kerajaan seperti saya dan kawan kawan lain jika pendapatan kami dipotong 60% sebulan, terutamanya yang berada pada Gred 54 dan Jusa Ke atas yang bergaji lebih RM10k sebulan. Masihkah kami mengaku patriotik dan serba pandai mencari jalan alternatif seperti kita selalu menasihatkan orang kampung? Adakah kita kekal aman seperti pekebun kecil yang masih berkata ‘Tak apalah, ini saja rezeki kami’. Adakah kami akan tetap setia kepada kerajaan?

Apa kita akan tulis di FB kalau kerajaan potong gaji kita 60% seperti pekebun kecil sekarang hilang pendapatan lebih 60%, dalam keadaan harga barang tinggi, termasuk minyak masak diperbuat daripada sawit?

PAK DIN
JULAI 2022

BACA:

Orang Malaysia buat Haji langgar ‘flow’ yang sunnah

Penuh satu badan, pengantin terima hadiah barang kemas dari tetamu

EV keluaran Hyundai mula menyaingi Tesla